професионално
почистване
на обекти
Продукти
Поддръжка и
управление на
обекти
ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И
ПОДДРЪЖКА НА
ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ

УСЛУГИ

ЛЕПЕНЕ НА ПЛОЧКИ НА ТЕРАСА

Хидроизолация
За осигуряване на по-добре защитена основа, тя трябва да се хидроизолира предварително. Хидроизолацията е продукт за водоплътно гъвкаво уплътняване под плочките. Използва се за защита от проникване на влага на некрайни подови покрития като циментови замазки или бетон. Готова е за употреба и се нанася с четка или баданарка по цялата повърхност. Има добро сцепление с основата.

За осигуряването на добра хидроизолация е необходимо нанасянето на два слоя с дебелина от 1 до 1,5 милиметра, като вторият слой може да се нанасе около 2 часа след нанасянето на първия. А финалното покритие се полага поне след 16 часа, след като изсъхне добре и вторият слой.

Във всички ъгли на терасата, които се явяват съединителни фуги, трябва да се положи и хидроизолираща лента. Тя е гъвкава, водоплътна и здрава. Тя е устойчива на стареене. Издръжливостта и се подсилва и от самия начин на полагане лентата – между два слоя от хидроизолиращия разтвор. Използва се както на закрито така и на открито.

При правенето на хидроизолация и други обработки на тераси и площи на открито е важно преди полагането на финалното покритие основата да е добре изсъхнала. В противен случай влагата се запечатва под покритието и не може да се изпари по никакъв начин. При нагряване от слънцето, водните пари се разширяват и естествено търсят начин да излязат. Това ще доведе до повдигане на плочите, напукване на фугите и разрушаване на целостта на покритието.

Лепене на плочки
За терасата е подходящо да се използва гранитогрес поради по-голямата му износоустойчивост в сравнение с теракота. Плочите от гранитогрес са изключително твърди и износоустойчиви. Имат еднородна структура и цвят по цялата си дебелина. Поради това, дори при надраскване драскотината се забелязва много трудно, тъй като няма разлика в материала на повърхността и в дълбочина.

Плътната структура на материала и почти пълната липса на капиляри в него правят повърхността на плочките устойчива срещу образуване на петна и проникването на влага. Прахта и замърсяването на такъв под се почиства много лесно и с обикновени миещи препарати.

За лепенето на гранитогреса се използва гъвкаво лепило. След изсъхване то запазва елестичността си и поема термичните разширения и свивания под влияние на атмосферните условия. Лепило се разбърква в съд с вода с миксер до получаването на еднородна смес. Сместта се оставя да узрее 5 минути и след това отново да се разбърка.

Плочите от гранитогрес се полагат по стандартния начин за лепене на плочки. Лепилото се нанася с назъбена маламашка с размер на зъбите 10 мм. За облицовки на открито се използва комбинирания метод – нанасяне на лепилото върху основата и на гърба на плочата. Така се постига 100% контактна повърхност.

Фугиране
Фугите, които се оставят са поне 5 мм. С тази ширина те могат да поемат разширенията на материалите от нагряване през лятото и свиване през зимата.

Преди да се нанесе фугиращата смес, фугите се почистват старателно от изсъхнало лепило. След това ръбовете им се навлажняват с мокра гъба.

Препоръчително за тераса е използването на водооблъскваща, гъвкава фуга, която осигурява надеждна преграда срещу влагата и водата, които биха могли да проникнат през една недобре защитена фуга. Благодарение на силния хидрофобен ефект водата се задържа върху повърхността във формата на капка и не попива в структурата на фугата.

Сместта се разбърка в съд с чиста вода. Разстила се по повърхността на плочите с гумирана маламашка. Върху готовите и фугирани плочки може да се стъпва след 9 часа, но пълният хидрофобен ефект на аквастатичната фуга се постига след около 5 дни, като не е препоръчително използването на помещението през това време.

Нанасяне на санитарен силикон
Във всички разширителни и съединителни фуги се нанася санитарен силикон, който допълнително предпазва от появата на мухъл и плесени. Той е влагоустойчив, еластичен и не променя цвета си. Има отлично сцепление към повечето материали. Освен в ъглите на стените, силикон се полага и навсякъде около санитарното оборудване – там където се осъществява връзката със стените и пода.

Силиконът се нанася със специален пистолет за силикон. Върха на флакона се отрязва косо – на около 45 градуса в зависимост от ширината на фугата.

Силиконовата повърхност няма да лепне след около 15 минути. Инструменти и зацапани повърхности могат да се почистят с бял спирт, преди материалът да се е втвърдил напълно.

« ЗАЯВИ »

« назад

 
 
2008 © Copyright by TornadoExpress Ltd. All rights reserved. Web design by SP Vision Ltd.
 
 
За нас Работа Франчайзинг Клиенти Контакти